Stanley & Livingstone

Algemene informatie

OVER ATLASSEN:
Geschiedenis van atlassen
Wat is een atlas eigenlijk?
Wat kun je met atlassen?
Wereld atlassen up-to-date
Speciale atlassen
Atlassen voor landen (wegenatlassen)
Oude atlassen
De uitvoering van de atlassen

Geschiedenis van atlassen
Landkaarten worden al heel lang gemaakt. In alle culturen en in allerlei vormen en maten. Maar Mercator, een grote geleerde uit de 16e eeuw beschouwde het als zijn levenswerk om alle beschikbare informatie over de aarde te bundelen in een groot dik boek. Hij maakte ook de kaarten van de hele wereld die daarin een plaats moesten krijgen. Van zijn hand is ook het gebruik van verschillende soorten letters voor hoofdsteden en kleinere steden.† Mercator is 92 jaar geworden en toch was hij nog niet klaar. Zijn zoon heeft alles wat Mercator wťl klaar had gebundeld en uitgegeven en gaf het boek de naam Atlas. Deze atlassen werden vanaf die tijd herdrukt, aangepast en verbeterd. Vooral in de 17e eeuw wisten de andere Nederlandse makers van atlassen zoals Hondius en Blaeu hun atlassen uit te werken tot grootse naslagwerken die over de hele wereld werden geŽxporteerd.

Wat is een atlas eigenlijk?
Atlassen bestaan altijd uit drie delen. Een gedeelte met informatie, een gedeelte met de kaarten en een index met plaatsnamen.
De informatie bevat altijd geologie (vulkanen - bergen e.d) en astronomie (heelal - sterren e.d) Sommige atlassen nemen daarnaast nog een lijst op met daarin beknopte gegevens van alle landen. Een enkele keer worden ook de stadsplattegronden van de wereldsteden in atlassen opgenomen. De verschillen in atlassen zijn voornamelijk terug te voeren op de verhouding tussen het kaartengedeelte en het informatieve gedeelte. En in het informatieve gedeelte beconcurreren de uitgevers elkaar door nog mooiere tekeningen, foto's, satellietfoto's en luchtfoto's te gebruiken.

Wat kun je met atlassen?
Het belangrijkste doel van atlassen is dat je er landen en plaatsnamen in kunt opzoeken. Als je op TV iets hoort over een landstreek, zoek je op waar dat is. Als je over een bijzondere vakantiebestemming hoort, vindt je zo ook hoe je er kunt komen. Maar dat is niet alles. Het is een genot om zo maar door een atlas te bladeren en je gedachten te laten gaan over de kaarten. Je komt dan bekende en onbekende dingen tegen en je droomt er zo makkelijk in weg.
Ook als je lange reizen hebt gemaakt of wilt gaan maken zijn atlassen een handig hulpmiddel, want zo kom je er snel achter dat je helemaal niet over land van Midden- naar Zuid-Amerika kunt komen of dat de weg vanaf Delhi naar Lhasa maar op twee manieren kan en dat je dan wel over een hele hoge pas moet.

Wereldatlassen Up to date
Moderne wereldatlassen zijn up-to-date. U kunt er de landen, landsgrenzen en landennamen op vinden zoals we die nu kennen. Bombay heet Mumbay en Birma heet Myanmar. Rusland is reeds lang gescheiden van o.a. Kazachstan, Oezbekistan, en KirgiziŽ, JoegoslaviŽ bestaat niet meer, Zaire heet Democratische Republiek Congo en Oost-Timor is onafhankelijk. Enz. enz. Onze wereldatlassen zijn up-to-date met uitzondering van onze replica's van oude atlassen.

Speciale atlassen
Dit zijn atlassen die op een af andere manier afwijken van de normale atlassen.† Soms omdat ze vanuit een ander perspectief gemaakt zijn dan vanuit het gangbare cartografische perspectief. bijvoorbeeld de Atlas van de Belevingswereld . Ook Wolter Noordhof maakt mooie thematische atlassen.

Atlassen van landen voor op de weg
De Road Atlasses zijn atlassen van landen met wegenkaarten.†Het zijn†ideale atlassen als u een land tot in de uithoeken wilt leren kennen en er doorheen wilt rijden.† Een Road Atlas of wegenatlas is natuurlijk nůg veel gedetailleerder dan een wereldatlas en ze zijn vergeleken met landkaarten relatief goedkoop. Ze bieden vaak een flinke meerwaarde omdat ze in een boek met spiraalband zitten en plattegronden van steden bijvoegen. Een road atlas is een ideale reis compagnon.

Oude atlassen
Dit zijn vaak mooi uitgevoerde replica's van atlassen uit de geschiedenis. Zo'n oude atlas is een bijzonder bezit waar je dagenlang in kunt bladeren. Het zijn boeken met een tijdloze aantrekkingskracht. Ze zijn natuurlijk niet up- to-date. Soms zijn landen of hele continenten nog niet ontdekt. Maar ze†bieden een blik terug in de tijd. Wat wist men toen al van de wereld? En hoe tekende men kaarten?

De uitvoering van de atlassen
Bijna al onze atlassen zijn gebonden boeken. Dat betekent dat ze met een harde kaft worden uitgevoerd en dat de pagina's goed vast zitten. Sommige atlassen hebben dan ook nog een mooie cassette; een luxe doos waarin de atlas past. De informatie over de uitvoering van de atlassen vindt u op de site bij de beschrijving van de atlassen.
Een grote atlas kan het best plat worden bewaard.† Klik op onderstaande (rode) link voor meer informatie over atlassen.

EEN WERELDATLAS KIEZEN WAAR MOET IK OP LETTEN?

De inhoud van de wereldatlas
Het formaat en de gedetailleerdheid
De prijs van een wereldatlas
Een wereldatlas voor kinderen
Wereldatlas voor op school


 

Terug


Copyright © 2003-2020 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart